Nástrahy velkoměsta - výtahy

V naší praxi se čas od času setkáváme s úrazy, které jsou noční můrou každého majitele zvířete a které pro naše čtyřnohé přátele často nekončí dobře. A protože nás takové smutné události trápí, rozhodli jsme upozornit vás na ty nejčastější prostřednictvím seriálu. V prvním díle se seznámíme s nástrahami nastupování a vystupování do výtahů.

tall-nebezpeci-vytahu.jpg

 

V naší praxi se čas od času setkáváme s úrazy, které jsou noční můrou každého majitele zvířete a které pro naše čtyřnohé přátele často nekončí dobře. Vznikají v běžném prostředí, ve kterém se pohybujeme každodenně a často v situaci, kdy nás ani nenapadne, že je potřeba něčemu okolo věnovat větší pozornost. A protože nás takové smutné události trápí, rozhodli jsme se upozornit vás na ty nejčastější prostřednictvím seriálu.

 

Prvním místem, kde může číhat na vašeho psa bezprostřední nebezpečí, jsou výtahy. Nejvíce ty domácí, v místech, ve kterých bydlíme a provádíme v nich spoustu úkonů automaticky. Co tedy takový výtah dokáže při shodě nešťastných náhod způsobit?

Přivření vodítka do dveří výtahu

Pro pejska připnutého na vodítku může být smrtící pastí uzavření kabiny tak, že zvíře a jeho majitel se každý ocitnou na jiné straně dveří. Vodítko je tenké a nezamezí výtahu v úplném dovření a následnému rozjezdu kabiny nahoru nebo dolů do jiného patra. V takové situaci bohužel majiteli nezbývá téměř žádný čas, jak zvíře odepnout či jinak vysvobodit z vodítka a zvířátku hrozí uškrcení, ať už zůstane v prostoru před výtahem nebo v něm. Nejhůře v tomto ohledu plní svoji funkci samonavíjecí flexi vodítka, která jsou extrémně pevná a hned tak se nepřetrhnou.

Mějte pejska ve  výtahu u nohy a nakrátko

V případě používání výtahu je proto nejbezpečnější vodítko připnout nebo odepnout z obojku nebo postroje až v prostoru mimo kabinu. Pokud si z libovolného důvodu na něco takového netroufáte nebo se obáváte, s kým se setkáte při vystupování, mějte pejska připnutého nakrátko a stále u nohy. Zvíře ve vaší těsné blízkosti se vyplatí mít hlavně v případě, kdy je ve výtahu větší počet lidí a na vašeho kamaráda na podlaze nemusí být dobře vidět. V takový moment se snadněji může stát, že vám pes nepozorovaně proklouzne ven, například při zastavení kabiny, když někdo přistupuje v jiném patře.

Jestliže používáte zmíněné flexi, zajistěte jej na pevno, aby se samovolně při pohybu zvířete neodvinulo do větší délky. Než se vám podaří vodítko v takové situaci zkrátit, může to trvat několik rozhodujících vteřin, kdy se dveře automaticky uzavřou a váš pes zůstane sám venku.

Zajistěte fotobuňku výtahu

Výtah je také prosycený pachy jiných psů a lidí, občas jsou v něm k nalezení i drobečky něčeho dobrého k snědku. To vše dokáže vašeho psa dostatečně zaměstnat, aby zapomněl, že se chystá na procházku a zatímco vy již vystoupíte, pejsek ještě v kabině očichává podlahu. Věnujte proto dostatek pozornosti i tomu, ať při opouštění prostoru kabiny svým tělem zablokujete fotobuňku, čímž zabráníte předčasnému uzavření dveří a oddělení vašeho psa od vás.S pejskem pak společně krásně vystoupíte, aniž by vás cokoliv ohrozilo.

Závěrem

Věříme, že tímto alespoň základním nástinem možných nebezpečných situací, které mohou nastat při cestováni s pejsky ve výtahu, zbystříme vaši pozornost a úrazy v těchto místech budou méně časté.

Závěrem

Věříme, že tímto alespoň základním nástinem možných nebezpečných situací, které mohou nastat při cestováni s pejsky ve výtahu, zbystříme vaši pozornost a pomůžeme tak úrazům v těchto místech stát se méně častými.

 

Anketa